Het chutney på gröna tomater
- 1 kg gröna tomater (jag använde nästan uteslutande körsbärstomater men det fungerar säkert med andra med)
- 250 g råsocker
- 1-2 msk honung
- 4-5 vitlöksklyftor
- 1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)
- 2 tsk färsk riven ingefära
- 2 limefrukter (rivet skal och saft)
- 1½ dl vitvinsvinäger
- ½ tsk stött kardemumma (jag använde vanlig mald bara)
- 2 bitar kanelstång
- ev. lite flytande pektin (detta skippade jag, det ska inte behövas)
Skär tomaterna i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna (förutom pektinet) i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om lite då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer. Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor. Därefter brukar jag frysa det jag inte ska äta de närmaste månaderna. Då håller de ”hur länge som helst”. Chutneyn passar enligt mig till allt, men gott till kött och fisk och även till kraftiga ostar (extra gött till riktigt salta förmodligen då det inte är något salt i chutneyn).Receptet lånade jag från Sveriges Radio P1 och programmet Meny.
Syltade gröna tomater
- 1 kg små gröna fasta tomater (jag använde körsbärstomater)
- vatten och salt
- Till lagen:
- 2 dl ättiksprit + 3 dl vatten
- 4 dl strösocker
- 10 hela kryddnejlikor
- 1 kanelstång
Så har du omogna tomater, som inom kort kommer tillintetgöras av frosten, så sätt igång! Det är så fenomenalt gôtt att ha sådant här i kylen i vinter. Och har du rabarber, så missa inte mitt recept på rabarberchutney!
plommonmarmelad med citron o ingefära
kaka utan ägg som jag lägger plommon på
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar