söndag 6 juni 2010
6 juni 2010
Vår blågula flagga slog igenom som svensk nationalsymbol först i slutet av 1800-talet men har anor långt tillbaka. Den har sitt ursprung i det riksvapen som Karl Knutsson Bonde1448 sammanfogade av Folkungaättens vapen (ett lejon av guld mot blå grund) och Albrekt av Mecklenburgs riksvapen (en blå sköld med tre guldkronor).
Den svenska flaggan är över 500 år gammal och därmed en av världens äldsta. Allra äldst är danskarnas Dannebrogen, som enligt legenden är från 1219.
Forskarna tror i dag att unionskungen Erik av Pommern, som regerade över alla de nordiska länderna i början av 1400-talet, införde Dannebrogen (den röda duken) som huvudbaner för hela den nordiska unionen.
Då den svenske kungen Karl Knutsson Bonde i mitten av 1400-talet inledde motståndskamp mot danskarna kunde han inte gärna använda danska kungens flagga utan hissade en egen korsflagga och tog färgerna blått och gult ur sin personliga vapensköld. Den svenska flaggan var alltså en motståndsflagga från början."
Gustav Vasa och hans söner hade den blågula flaggan som sitt personliga kungliga höghetstecken, men det var först under Gustav II Adolf i början av 1600-talet, som flaggan blev symbol för hela det svenska riket. Örlogsfartygen hade en tretungad flagga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
tack för ditt besök.. kan du tänka dej att skriva en rad eller två?