onsdag 31 augusti 2011

redan onsdag


Älg gryta är ju aldrig fel


rönnlöv men INGA rönnbär

Pyttan blev klar i dag

pilligt vill jag lova


dum i huvudet...jo ja vet


var på affären och handlade när Lennart dikade och fixade med asfalt
köpte allt jag skulle och lite till
bl.a en ostkaka de är ju så himla gott
så i går kväll till kvälls te värmde jag kakan
slevade upp 1½ dl i alla fall och lite lite sylt och 1tsk matlagnings grädde

jo jo 20 min senare låg jag i sängen.....tidig kväll

tisdag 30 augusti 2011

vi har fått "asfalt" på våran väg






de räckte fram till våran grind i alla fall

en kall ÄLG blir en varm ÄLG

Hittade en kall älg i frysen.....




800 g älg (högrev) i stora tärningar (3x3 cm)
2 msk paprikapulver
1 msk malen kummin
2 msk vetemjöl
SMÖR + olja till stekning
2 stora gula lökar, skalade hackade
2 msk tomatpuré
1 flaska ljust öl
1 liter viltfond med kantarell (eller annan)
8 syltlökar
1 gul o 1 röd paprika
rivet skal av 1 citron
finhackad persilja
salt o peppar

1.  Vänd köttet i paprikapulver, kummin o mjöl
2.  Bryn köttet i smör o olja i en panna tills de fått fin färg
     och lägg sedan över bitarna i en gryta.
3.  Stek löken i smör tills den har blivit glansig och gyllenbrun,
     tillsätt tomatpurén och rör om så det blandas väl.
     Lägg över löken i grytan.
4.  Häll i öl och vildfond och låt grytan sjuda till köttet är mört, ca 1 tim
5.  Lägg i syltlöken när ca 15 min av koktiden återstår.
6.  sätt ugnen på 250° och grill
7.  Halvera paprikorna och ta ut kärnhuset.
     Lägg dom på en plåt med skalet uppåt och pensla med olja.
     Grilla paprikorna mitt i ugnen till skalet börjar svartna. 
8.  Lägg över i en bunke med iskallt vatten och dra sedan
     försiktigt bort skalet. Skär paprikorna i bitar.
9.  Vänd ner dom i grytan tillsammans med citronskal och persilja
10. Smaka av med salt och peppar.

servera med gräddfil o potatis (ris kan gå)

måndag 29 augusti 2011

Måndag i dag


Akkatjärn...
i den var de som fisken bodde innan den hamnade på min tallrik

Ryfjället från Akkatjärn


Findus





Hjärtekatten Findus skänkt av Maj-Britt B på Kupan i Tärnaby
min kisse nr 55

ännu en kisse

här kommer Lilla O
kisse nr 54

tävling om garn

att tävla om garn vill jag då inte missa
klicka på länken så kommer även du dit

 http://susilull.blogspot.com/2011/08/dags-att-fira.html

lördag 27 augusti 2011

Surströmming på FBU i Hemavan

Janne o MajBritt mumsar för fullt

Många var vi

Många strömmingar var de

Maggan kränger lotter

En liten svängom på maten en trappa upp

Medans andra satt ute på balkongen i solen

DIV...

panerad taggsvamp GOTT

lite roligt de är tre färger i samma kruka
blomman på grindstolpen

torsdag 25 augusti 2011

här vare svamp....11 kg!!



OJ va svampar...överallt...

Alla på samma ställe och alla fick massor




stekt fläsk o kantareller o färsk potatis





Våran underbara "guide" Hasse Alenius
våran husbonde dessutom




vi fick lova att plocka rakt ner i ryggan.....
våra två korgar var ju redan fulla
tog bara två timmar att rensa

11 kg !
de är härligt att få frossa i kantarellmacka

Kantarellpajer med västerbottensost o katarell/köttfärsröra till piroger

Kantarellpaj med västerbottensost

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 g smör kallt
2 msk iskallt vatten
1 form med löstagbar kant på 24 cm/diameter

Fyllningen:
3 msk hackad lök
200 g kantareller (ca 1 L)
2 msk smör
½ tsk timjan
3 ägg
2 dl créme fraiche
150-200 g riven västerbottenost
Salt
Peppar

Gör så här

Häll mjölet i en skål och lägg i smöret (som ska vara kylskåpskallt) i bitar.
Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.

Häll i det iskalla vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.

Tryck ut degen i formen.
Ställ in i kylen och låt vila i 20 min.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken.

Skär kantarellerna i bitar men inte alltför smått.

Är svampen mycket fuktig så torrstek den först tills en del av vätskan dunstar.
Stek sedan med löken i smöret tills kantarellerna blivit lite brynta.
Gör så direkt med torr svamp.
Krydda med timjan, salt och peppar.

Blanda äggen, creme fraichen och osten i en skål.
Rör ner den stekta svampen.
Häll, klicka uti pajskalet och jämna till med en trägaffel.

Baka i ugnen tills pajen får fin färg.
Det tar omkring 25 min.