torsdag 25 augusti 2011

här vare svamp....11 kg!!



OJ va svampar...överallt...

Alla på samma ställe och alla fick massor




stekt fläsk o kantareller o färsk potatis





Våran underbara "guide" Hasse Alenius
våran husbonde dessutom




vi fick lova att plocka rakt ner i ryggan.....
våra två korgar var ju redan fulla
tog bara två timmar att rensa

11 kg !
de är härligt att få frossa i kantarellmacka

Kantarellpajer med västerbottensost o katarell/köttfärsröra till piroger

Kantarellpaj med västerbottensost

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 g smör kallt
2 msk iskallt vatten
1 form med löstagbar kant på 24 cm/diameter

Fyllningen:
3 msk hackad lök
200 g kantareller (ca 1 L)
2 msk smör
½ tsk timjan
3 ägg
2 dl créme fraiche
150-200 g riven västerbottenost
Salt
Peppar

Gör så här

Häll mjölet i en skål och lägg i smöret (som ska vara kylskåpskallt) i bitar.
Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.

Häll i det iskalla vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.

Tryck ut degen i formen.
Ställ in i kylen och låt vila i 20 min.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och hacka löken.

Skär kantarellerna i bitar men inte alltför smått.

Är svampen mycket fuktig så torrstek den först tills en del av vätskan dunstar.
Stek sedan med löken i smöret tills kantarellerna blivit lite brynta.
Gör så direkt med torr svamp.
Krydda med timjan, salt och peppar.

Blanda äggen, creme fraichen och osten i en skål.
Rör ner den stekta svampen.
Häll, klicka uti pajskalet och jämna till med en trägaffel.

Baka i ugnen tills pajen får fin färg.
Det tar omkring 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för ditt besök.. kan du tänka dej att skriva en rad eller två?