måndag 19 augusti 2013

syltade kantareller och lite annat


 
 för packat lite kantareller
 
ingfärssnaps men här med 50% vatten
så gott att dricka
alkoholfritt alternativ

 hittade några svampar i gräsmattan
dom kommer att bli torkade
 
 kolla in Bergfinken längst upp i bild
han har lite annorlunda fjäderdräkt
för han är VIT på ryggen
 
 lunchen i dag bestod av Blomkålsmos med PP förstärkt med köttbullar
 
 så kokade jag lag till kantareller och lite sylt på gamla bär från frysen
 
Syltade kantareller
2 liter små kantareller
2 tsk salt
vatten
lag:
2 dl
ättikssprit, 12%
3 dl
av svampspadet
2 dl
råströsocker
10 st
vitpepparkorn
2 tsk
senapsfrön
1 st
lagerblad
3 st
kryddnejlikor
2-3 st
skivor färsk, skalad ingefära
1liten
Skivad rödlök

1. Rensa och lägg svampen i en kastrull. Täck till hälften med vatten och tillsätt saltet.
2. Sjud svampen i cirka 10 minuter.
3. Sila spadet från svampen och spara 3 dl till lagen.
4. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka ihop till en rätt simmig lag. Skumma lagen då och då.
5. Lägg ner svampen i lagen och koka i cirka 3 minuter.
6. Häll upp svamp och lag på väl rengjorda burkar och förslut

lite pastasallad till middag

snart skall de bli egen korv hos Östbergs
 
 

Davosgröt
1 portion
Davosgröt är en kall gröt. Perfekt till frukost, mellanmål eller kvällsmål. Du kan göra flera satser och förvara i kylskåp, då håller den tre dagar.
1 dl sportgryn (kan bytas ut mot 3/4 dl havregryn och 1/4 dl rågflingor)
2 dl lättyoghurt naturell med 1/2 msk honung eller
2 dl vaniljyoghurt
Blanda den yoghurtsort som du föredrar med sportgryn eller havregryn och rågflingor, och rör om noga. Förvara i kylskåpet över natten. Smaka av med honung om det behövs lite mer sötma. Variera Davosgröten genom att blanda i mandel, russin och/eller katrinplomon
 



       
       
 
  
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för ditt besök.. kan du tänka dej att skriva en rad eller två?