Långpannebröd med grynblandning
50 gram | jäst |
5 dl | vatten |
0,5 dl | honung |
50 gram | smör eller margarin, rumsvarmt |
1 tsk | salt |
5 dl | grynblandning |
1l | vetemjöl special |
- Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills den löser upp sig. Blanda ner honung, smör, salt och havregryn.
- Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.
- VIKTIGT: Se upp för att knåda in för mycket mjöl i första omgången. Havregrynen drar åt sig ganska mycket vätska.
- Ta degen ur bunken och knåda den smidig för hand på mjölat bakbord.
5. Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35x40 cm).
6. Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel och strö lite mjöl
över hela brödet.
7 Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.
8 Grädda långpannebrödet mitt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.
9 Låt svalna på galler, övertäckt med handduk
Saffransockrkaka
- 1 msk ljus rom
- Smör och kokosflingor till form
Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
- Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med och eventuellt rom äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Smörj och bröa en sockerkaksform med kokosflingor. Fyll den med smeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.
Sandra o barnen kom med en hel kasse julkorv som ska förstärka kålsoppan
till Västerås soppkök i morgon
- kvällen blev helt underbar först jultallrik som visade sej vara ett helt julbord
och sen blev de fullt ös...
efter konserten fick vi gå bakom scenen och träffa idolerna
och Lennart fick två eftertraktade autografer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
tack för ditt besök.. kan du tänka dej att skriva en rad eller två?