min vän jobbar och jag tittar på
tur att köksmaskiner finns när händer inte orkar
lättlunch medan degen jäser
makrill o ägg
har klipt av toppen den som gick ända upp i taket
och stack ner den i krukan
få se vad som händer
så har den då jäst och är redo för bakbordet
Ingredienser:
1 tsk salt
2 msk socker
720-780 g vetemjöl eller vetemjöl special (12-13 dl )
Gör så här:
Smält det fasta smöret i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).
Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
Smula sönder jästen i en bunke.
Rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, (ev flytande margarin)
salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt ca 30 min.
Dela degen och forma 2 längder. Dela varje längd i 6 bitar och forma runda bullar. Kavla eller platta med handen ut dem till tunna runda kakor. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel eller brödnagg.
Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C . Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
Lägg på galler med bakduk på så det får svalna
Så där nu har jag lite i frysen om grannen kommer
med fisk
så kan vi byta
när Lennart kom hem blev det PALT
och det hade blivit skönt på Altanen så vi tog en sittning där en stund
det är så himla roligt att sticka mönster
och de här garnet var en dröm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
tack för ditt besök.. kan du tänka dej att skriva en rad eller två?