torsdag 21 december 2017

Nu är jag lycklig...

 provade ett för mej nytt recept på limpa
det bakas med julmust


Julmustbröd, 1 bröd

25 g jäst
2,5 dl rumsvarm julmust
2 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2,5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, rör ut med julmusten.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 40-60 minuter.
3. Klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg i formen.
4. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Vispa upp ägget och pensla brödet. Baka i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

 Blev ju riktigt snyggt

 det ska Gunilla få tänkte jag

 Farbror Henning byggde en båt inne i rummet
Lennart nöjer sej med att såga brädorna till 
balkonggolvet

 ser ut att bli bra de  här

 en dimmig dag är det

 så fixar jag lite skorpor


  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl sötmandel
                                                                     Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en
bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och
vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

hur kan detta bli gott
Mannerströms recept

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g
    nötfärs
  • 400 g
    blandfärs
  • 1 dl
    gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
  • 1 dl
    ströbröd
  • 1
    ägg
  • ½ dl
    vatten
  • 2
    medelstora kokta potatisar
  • 2
    små gul lökar
  • 1 msk
    farinsocker
  • 3 msk
    ansjovisspad
  • 2 msk
    koncentrerad kalvfond
  • 2 msk
    soja
  • salt och nymalen vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

 men köttbullar är ju så gott

 jag gör rätt stora köttbullar för här i huset äter vi inte 
"julbord" utan vi äter en sak åt gången liksom

 när man gör köttbullar i ugen blir ju plåten rätt grisig
men med Västerbottensåpa och vatten och in i ugnen en stund och puttra
är det bara att skölja av ...

 gjorde några pannbiffar till lunch

 fick till en burk gurka oxå av bara farten

1 slanggurka
salt
1 kruka hackad persilja

Ättikslag
½dl ättika 12%
1 dl socker
1½ dl vatten
1 nypa vit peppar

hyvla gurkan på en mandolin (eller osthyvel)
lägga på en tallrik och salta
lägg en tallrik över i press 15 min
Häll av det spad som bildats.
Rör ättikslagen tills sockret löst sej
Lägg gurka o persilja i en burk
och häll över lagen
låt stå några timmar

                                     

 fick dom här fina blommorna av Kjell o Gunilla i dag

Gunilla kom upp på kvällen när Lennart bar på Bandy 
hon fick avsmaka kakor o godis som vi gjort

1 kommentar:

  1. Det är lycka när man får stöka i köket❤️Limpan ser jättegod ut��Kram Ellinor

    SvaraRadera

tack för ditt besök.. kan du tänka dej att skriva en rad eller två?