mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

söndag 24 april 2011

PÅSKDAGEN


Påskdagen
firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse.
Själva uppståndelsen går inte att säga så mycket om eftersom det faktiskt inte står någonting om denna – däremot står det om den uppståndne Jesus att läsa i bibeln.
Det var kvinnorna som skulle gå till graven för att smörja Jesu kropp och när de kom dit var stenen bortrullad och graven tom.
Det är ju så att påsken infaller vid olika tider olika år och jag tycker att det är ganska intressant att veta detta med när man firar påsk. Så här ligger det till… ska försöka förklara det så lätt som möjligt….
Först var det så att vi firade påsken efter den judiska kalendern, vilket är en slags måndalender , och då firas pesach/den judiska påsken, den 14:e dagen i vårmånaden Nisan, då det alltid är fullmåne.
De kristna började istället att flytta påskfirander till påföljande söndag eftersom man menar att det var just en söndag som Jesus uppstod. Påskdagen infaller därför således första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen och eftersom vårdagjämningen infaller på olika tidpunkter beroende på vilken tidszon man befinner sig är det 21 mars som används för att beräkna påsken. På samma sätt är det inte den astronomiska fullmånen som används utan fullmåne som beräknas med hjälp av tabeller (kallas ecklesiastisk fullmånen). Alltså infaller påskdagen på söndagen närmast efter den ecklesiastisk fullmåne som infaller mellan 21 mars fram till den 25 april.


nu in till Tärnaby och påskfirande
7.30 Ljus över graven, vi sjunger på minneslunden
8.00 Påskotta med dop i kyrkan
och sen blir de frukost i Församlingshemmet

JESUS LEVET
GLAD PÅSK

Inga kommentarer: