mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

onsdag 21 november 2012

dagen i köket



Kasslerlåda

kassler
borccoli
purjolök
smör
mjölk
mjöl
salt o peppar
papeikapullver
riven GOD ost

Dela broccolin i små bitar och förväll den i saltat vatten ca 5 min
Skär purjolöken i strimlor och frås den mjuk i smör

1 Skär kasslern i strimlor
2 Blanda samman purjo, kassler och broccolin
lägg det sedan i en eldfast form
3 koka en bechamelsås
blanda i paprikapullver o ost
4 och häll över kasslern

5 grädda i 200° ca 20min



 Mjuk pepperkaka

3st ägg
2.5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
50g smör
2msk pepparkakskrydda
1dl filmjölk
3.5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1nypa salt
1dl rårörda lingon
 
1. Sätt ugnen på 175 ° varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
5. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.
6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
8. Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.
 


 
Då vi köpte en låda med kycklinglårfilé till ½ priset
kort datum
var de bara att sätta fart och laga till dom
 
Purjo kyckling med chillisås
Smör
700 g kycklinglårfilé
1 paprika
Salt
Peppar
1 liten purjolök 
1 stor vitlöksklyfta

Sås:
5 dl grädde
4 msk chilisås
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 krm-½ tsk sambal oelek
Salt

Topping:
½ dl hackad persilja
2 dl riven ost

Gör så här

Dela de större filéerna och bryn dem i smör. Krydda och ställ åt sidan.

Ansa och skölj purjon, skär i tunna ringar. Tärna paprikan och skiva vitlöken.

Fräs purjo, paprika och vitlök i smör utan att det tar färg.

Koka ihop grädde, chilisås, fond, sambal oelek och smaka av. Gör såsen så stark som du vill ha den.

Smörj en gratängform och bottna med purjo, paprika och vitlök.

Fördela filén, häll över såsen och toppa med persilja och riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen, 225º, i ca 20 minuter.

Pasta eller ris och en sallad är gott till.






 
Vild kyckling i lingonsås
600 gr Kyckling
salt
peppar
2½ dl matgrädde av valfri fetthalt
2 msk vilt och kantarellfond (Bong´s)
2 msk lingonsylt
1 tsk timjan

Gör så här

Sätt ugnen på 225 gr. salta och peppra kyckling
Lägg i en ugnssäker form.
Blanda grädde, fond, lingonsylt, timjan och häll över kycklingen
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min.

Servera med pressad potatis, och gärna en rödlöks och lingonmarmelad till (eller bara extra lingonsylt)

Jag gjorde "såsen" i dubbel sats eftersom det gåt åt ifall man har pressad potatis till.



                                                               
                        

1 kommentar:

Ellinor Blomqvist sa...

Så mycket gott!En varm applåd till köksfolket👏❤️