mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

torsdag 4 oktober 2018

för 50 år sen blev jag mor...

 i går stod det i tidningen om "min" fina tunnel 
som åter är GRÅ

 dagen började med "frukost" här på mötesplatsen

 och "Norrland" var där

 tänk att Rododendron sätter knoppar på hösten
att dom inte fryser sönder under vintern

 men här har hänt nått

 den ska INTE blomma nu



 Lennart var vid och fixade nått 
när han kom hem blev det 
stuvade makaroner och rester av fläsket + lite korv

arbetet går vidare med våran parkeringsplats

 lite mat igen då 
kassler o potatis i ugn

 stickade klart strumpan
i morgon blir det att fästa trådar

 här är "lilla familjen" på utflykt
i dag fyller de lilla barnet 50 år 
hur kan de komma sej
jag är ju knappt 50
eller har jag fel...kan de vara möjligt 


Lussar för Farmor o Farfar

hos farbror "Jovan" i Jokksjaure

i dag är hon både mamma o mormor
GRATTIS min underbara DOTTER


onsdag 3 oktober 2018

tom å

HÖST = dimma

tycker det är lite häftigt

bara man inte behöver köra bil i dimma
för de gillar jag inte

soppa kvar sen i går

det var inte måna i väntrummet när vi kom

vi var lite tidiga
 för vi visste ju inte hur bra det skulle gå att hitta parkering
men det var ingen fara 
Helt galet här sitter jag i lugn och ro och stickar
inte de minsta orolig
Fick min framtand lagad
och han kollade min onda käkled
fick ett program jag ska följa
i några veckor 
åter den 1 nov

en tur ner till ån för att kolla läget

här byggs det för att fisk ska kunna komma upp i ån



en tur ut till Erikslund

En sån FÅGELMATARE vill jag ha
ska finnas på XL bygg 399:-
måste kollas

svensk mat 
fläsk från glad gris och potatis från dalarna
löken från en gård i västmanland
mjölken vet jag dock inte 

Vad jag längtar efter den här killen

Bettan gillar pölsa o rödbettor
lite kul att se Svärmors byrå i bakgrunden
och min mormors stolsben alltså måste ju stolen så där

jag bara ÄLSKAR kastanjer
plockar alltid några på hösten
för att ha i fickan
så har jag gjort i hela mitt liv tror jag
i alla fall sen jag var 3-4 år

tisdag 2 oktober 2018

så var det OKTOBER

 Nu händer det grejer på våran gård
träd kapas ... fortsättning följer
få se vad det blir i morgon

 har nog haft lite abstinens efter det här stället
Bibblan o Mötesplatsen
Kerstin o jag hade lite stickjunta på förmiddagen 

 hade en lista på böcker 
ingen fans inne
jag blundade och tog en ur hyllan
INGEN aning om vad det blev
får se i kväll när jag lägger mej för att läsa

 skall fixa lite soppa 

Bjöd upp Kjell o Gunilla på lite kvällsmat

Blev uppskattat vill jag lova

måndag 1 oktober 2018

Nu blir det andra bullar...

Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:200g naturella philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1- 1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Topping: 
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke, jag brukar använda en elvisp.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. Vi sedan ihop degen, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt.

 Klipp massor med jack i degen och stansa till sist ut lagom stora bullar. 
Tryck ner ända ner till botten av plåten. .
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, 
pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.


Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. 
Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. 
Bullarna ska få fin färg och bli genom gräddade
 så ha inte för bråttom med att ta ut dem.


Låt svalna innan du delar på dem.
och vad är detta då
jo de är svamppar som ligger och vattnar ur sej
ska ju bli god Finsk svampsallad

Johannas finska svampröra

1 liter rensad tagg skär i bitar 1- 1½ cm i fyrkanter 
2 liter vatten
3msk salt
Koka 10 min
häll upp svampen i durkslag och lägg en talrik som tyngd
låt ligga och vattna ur..krama ur det sista
blanda i
1 rödlök, finhackad
3dl cremefrece
Soya 1-2 msk (eller efter behag)
Svartpeppar
dill


blanda i den avrunna svampen

blev inte lika god som den Johanna bjöd på
kan bero på svampen
men den är god

Lennart var i Gropen på 
cykeltävling




dagens mat blev kassler o stekt potatis

kommer helt klart att göra dessa igen
så himla goda

så blev det åter natt 

ja just ja skrev till kommunen om våran fina tunnel som blev går igen
ett typiskt svar från en politiker