mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

måndag 1 oktober 2018

Nu blir det andra bullar...

Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:200g naturella philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1- 1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Topping: 
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke, jag brukar använda en elvisp.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. Vi sedan ihop degen, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt.

 Klipp massor med jack i degen och stansa till sist ut lagom stora bullar. 
Tryck ner ända ner till botten av plåten. .
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, 
pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.


Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. 
Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. 
Bullarna ska få fin färg och bli genom gräddade
 så ha inte för bråttom med att ta ut dem.


Låt svalna innan du delar på dem.
och vad är detta då
jo de är svamppar som ligger och vattnar ur sej
ska ju bli god Finsk svampsallad

Johannas finska svampröra

1 liter rensad tagg skär i bitar 1- 1½ cm i fyrkanter 
2 liter vatten
3msk salt
Koka 10 min
häll upp svampen i durkslag och lägg en talrik som tyngd
låt ligga och vattna ur..krama ur det sista
blanda i
1 rödlök, finhackad
3dl cremefrece
Soya 1-2 msk (eller efter behag)
Svartpeppar
dill


blanda i den avrunna svampen

blev inte lika god som den Johanna bjöd på
kan bero på svampen
men den är god

Lennart var i Gropen på 
cykeltävling




dagens mat blev kassler o stekt potatis

kommer helt klart att göra dessa igen
så himla goda

så blev det åter natt 

ja just ja skrev till kommunen om våran fina tunnel som blev går igen
ett typiskt svar från en politiker

1 kommentar:

Ellinor sa...

Man ska inte ge sig för vandaler👎Känner hur gott bullarna doftar!