mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

torsdag 12 januari 2012

De viste jag redan!!

Stressa ner Rörelser som när du stickar kan ha en stressminskande effekt. Så sticka mera!

Virka - och må bra


Att sticka, virka och sy är inte bara praktiskt och mysigt. Det är dessutom bra för ­hälsan. Med handarbete kan du stressa ner och sänka både blodtryck och puls.


Handarbete minskar stress


Handarbete kräver både fysisk aktivitet och att du koncentrerar dig mentalt. Du kan inte samtidigt låta dina ­stresstankar snurra runt i huvudet, därför kan du stänga av stressen. Forskning har visat att upprepade rörelser, som när du stickar eller virkar, kan ha en ­stressminskande effekt.

...lugnar andra


Att till exempel sticka när du är bland andra kan faktiskt också påverka dem. Många har ­positiva associationer till stickning och blir lugna eller glada av att se det.

...sänker ­blodtryck och puls


Undersökningar vid Harvard Medical School Mind/Body Institute har visat att upprepande av en rörelse, som man gör när man handarbetar, kan sänka ­blodtrycket och pulsen. Elva slag i minuten kunde pulsen minska med. Handarbete kan också hjälpa till att minska ­muskelspänningar.

...ökar mindfulness



För att ett handarbete ska bli bra behöver du ha fokus på vad du gör. Ditt fokus ligger på vad du gör här och nu, det kan ha en meditativ effekt.


Handarbete du mår bra av:


Sticka.
Virka.
Sy.
Brodera.
Väva.
Paula Hammerskog, PR-konsult med krishantering som specialitet. Stickfantast som har skrivit boken "Sticka mera" (Ica bokförlag).



Av Elin Gunnarsson
sondag@expressen.se

Inga kommentarer: