mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

fredag 27 januari 2012

På allmän begäran


3 - 4 grovt rivna morötter
1 kg srimlad vitkål
2 strimlade paprikor
1 strimlad purjolök
3 hackade saltgurkor

derssing:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
3 - 4 tsk fransk salladskrydda


rulltårta på älgen



Källa: egen
Uppladdad av: Tillberga

Ingredienser

älgfärs
ägg
grädde
kokt potatis
krossade enbär
salt
peppar

fyllning:
svamp
lök
persilja

(mängden avgör man själv) 

Beskrivning

haka löken och fräs mjuk i pannen
lägg i svampen krydda med salt o peppar
låt fräsa blanda i hackad persilja (gärna MYCKET)
låt svalna

blanda köttfärsen
platta ut i en kvadrat på blött smörpapper/bakplåtspapper
till en kaka somär ca ½-1 cm tjock
bred på fyllningen
rulla samman som en rulltårta med hjälp av papperet

lägg i ungsfast form
penslamed smält/flytande matgarin
grädda i 180° 


Hälsolimpa

Kan inte leva utan denna limpa.


Ingredienser

För fyra limpor i form:
3 dl rågmjöl
4 ½ dl rågsikt
3 ¾ dl havrekross
3 ¾ dl vetekli
3 dl grahamsmjöl
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk anis
2 tsk fänkål
2 dl sirap
1,6 L filmjölk
7 ½ tsk bikarbonat
3 tsk salt
2 dl russin

För TVÅ limpor i form:
2 dl rågmjöl
2 3/4dl rågsikt
2 dl havrekross
2 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
3 ½ dl fullkornsvetemjöl
1 ½ tsk anis
1 ½ tsk fänkål
1 dl sirap
1 l filmjölk
4 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 ½ dl russin 


Beskrivning

Blanda alla torra ingredienser. Häll sen i filmjölken och rör om. Det blir en rätt lös smet.
Den häller du i en långpanna med bakplåtspapper i botten, eller de mindre receptet häll två avlånga brödformar.
Gräddas i 160 ° i 1½ timme i långpanna
Mjöl/kross/gryn kan bytas ut mot liknande beroende på hur grovt bröd man vill ha.



ENKÖPINGSTORSK

För: 6-8 personer

en bra fisk att ha som middag och sen de som blir kvar lägga i måtlådan till jobbet dan därpå

Ingredienser

800 g djupfryst torsk
2 tsk salt
1 kg djupfryst broccoli
gratängsås:
3 dl lättmjölk
1 msk vetemjöl
1 dl lättmajonnäs
2 msk osötad senap
2 msk riven pepparrot
1 dl finhackad dill 

Beskrivning

Sätt ugnen på 200 °
koka broccolin till hälften och fördela den i en ugnssäker form.
Skär torsken i skivor, 1-2 cm tjocka. Salta fisken och lägg den på broccolibädden.
Blanda mjölken, mjöl, majonnäs, senap och pepparrot, rör/vispa till en jämn "sås" tillsätt dill och fördela såsen över fisken.
Låt stå i ugnen ca 25 minuter

Servera med kokt potatis, rivna morötter och hårt bröd
gott och nyttigt 

Lax i vildsåsFör: 4 personer

Lax av den vilda sorten för fyra pers

                  Christer Ringbrant
 

Ingredienser

600 gr laxfile
salt
peppar
2½ dl matgrädde av valfri fetthalt
2 msk vilt och kantarellfond (Bong´s)
2 msk lingonsylt
1 tsk timjan 

Beskrivning

Sätt ugnen på 225 gr. salta och peppra laxen. Lägg i en ugnssäker form.
Blanda grädde, fond, lingonsylt, timjan och häll över laxen.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min.

Servera med pressad potatis, och gärna en rödlöks och lingonmarmelad till (eller bara extra lingonsylt)

Jag gjorde "såsen" i dubbel sats eftersom det gåt åt ifall man har pressad potatis till. 

denna rätt går utmärkt att göra med KYCKLING i stället för lax
 

Inga kommentarer: