3 - 4 grovt rivna morötter
1 kg srimlad vitkål
2 strimlade paprikor
1 strimlad purjolök
3 hackade saltgurkor
derssing:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
3 - 4 tsk fransk salladskrydda
rulltårta på älgen
Källa: egen
Uppladdad av: Tillberga |
Ingredienser
älgfärsägg
grädde
kokt potatis
krossade enbär
salt
peppar
fyllning:
svamp
lök
persilja
(mängden avgör man själv)
Beskrivning
haka löken och fräs mjuk i pannenlägg i svampen krydda med salt o peppar
låt fräsa blanda i hackad persilja (gärna MYCKET)
låt svalna
blanda köttfärsen
platta ut i en kvadrat på blött smörpapper/bakplåtspapper
till en kaka somär ca ½-1 cm tjock
bred på fyllningen
rulla samman som en rulltårta med hjälp av papperet
lägg i ungsfast form
penslamed smält/flytande matgarin
grädda i 180°
Hälsolimpa
Kan inte leva utan denna limpa.
Ingredienser
För fyra limpor i form:3 dl rågmjöl
4 ½ dl rågsikt
3 ¾ dl havrekross
3 ¾ dl vetekli
3 dl grahamsmjöl
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk anis
2 tsk fänkål
2 dl sirap
1,6 L filmjölk
7 ½ tsk bikarbonat
3 tsk salt
2 dl russin
För TVÅ limpor i form:
2 dl rågmjöl
2 3/4dl rågsikt
2 dl havrekross
2 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
3 ½ dl fullkornsvetemjöl
1 ½ tsk anis
1 ½ tsk fänkål
1 dl sirap
1 l filmjölk
4 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 ½ dl russin
Beskrivning
Blanda alla torra ingredienser. Häll sen i filmjölken och rör om. Det blir en rätt lös smet.Den häller du i en långpanna med bakplåtspapper i botten, eller de mindre receptet häll två avlånga brödformar.
Gräddas i 160 ° i 1½ timme i långpanna
Mjöl/kross/gryn kan bytas ut mot liknande beroende på hur grovt bröd man vill ha.
ENKÖPINGSTORSK
en bra fisk att ha som middag och sen de som blir kvar lägga i måtlådan till jobbet dan därpå
Ingredienser
800 g djupfryst torsk2 tsk salt
1 kg djupfryst broccoli
gratängsås:
3 dl lättmjölk
1 msk vetemjöl
1 dl lättmajonnäs
2 msk osötad senap
2 msk riven pepparrot
1 dl finhackad dill
Beskrivning
Sätt ugnen på 200 °koka broccolin till hälften och fördela den i en ugnssäker form.
Skär torsken i skivor, 1-2 cm tjocka. Salta fisken och lägg den på broccolibädden.
Blanda mjölken, mjöl, majonnäs, senap och pepparrot, rör/vispa till en jämn "sås" tillsätt dill och fördela såsen över fisken.
Låt stå i ugnen ca 25 minuter
Servera med kokt potatis, rivna morötter och hårt bröd
gott och nyttigt
Lax i vildsåsFör: 4 personer
Lax av den vilda sorten för fyra persIngredienser
600 gr laxfilesalt
peppar
2½ dl matgrädde av valfri fetthalt
2 msk vilt och kantarellfond (Bong´s)
2 msk lingonsylt
1 tsk timjan
Beskrivning
Sätt ugnen på 225 gr. salta och peppra laxen. Lägg i en ugnssäker form.Blanda grädde, fond, lingonsylt, timjan och häll över laxen.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min.
Servera med pressad potatis, och gärna en rödlöks och lingonmarmelad till (eller bara extra lingonsylt)
Jag gjorde "såsen" i dubbel sats eftersom det gåt åt ifall man har pressad potatis till.
denna rätt går utmärkt att göra med KYCKLING i stället för lax
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar