OJ va svampar...överallt... |
Alla på samma ställe och alla fick massor |
stekt fläsk o kantareller o färsk potatis |
Våran underbara "guide" Hasse Alenius våran husbonde dessutom |
vi fick lova att plocka rakt ner i ryggan..... våra två korgar var ju redan fulla |
tog bara två timmar att rensa |
11 kg ! |
de är härligt att få frossa i kantarellmacka |
Kantarellpajer med västerbottensost o katarell/köttfärsröra till piroger |
Kantarellpaj med västerbottensost
Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 g smör kallt
2 msk iskallt vatten
1 form med löstagbar kant på 24 cm/diameter
Fyllningen:
3 msk hackad lök
200 g kantareller (ca 1 L)
2 msk smör
½ tsk timjan
3 ägg
2 dl créme fraiche
150-200 g riven västerbottenost
Salt
Peppar
3 dl vetemjöl
125 g smör kallt
2 msk iskallt vatten
1 form med löstagbar kant på 24 cm/diameter
Fyllningen:
3 msk hackad lök
200 g kantareller (ca 1 L)
2 msk smör
½ tsk timjan
3 ägg
2 dl créme fraiche
150-200 g riven västerbottenost
Salt
Peppar
Gör så här
Häll mjölet i en skål och lägg i smöret (som ska vara kylskåpskallt) i bitar.
Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.
Häll i det iskalla vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
Tryck ut degen i formen.
Ställ in i kylen och låt vila i 20 min.
Värm ugnen till 200 grader.
Skala och hacka löken.
Skär kantarellerna i bitar men inte alltför smått.
Är svampen mycket fuktig så torrstek den först tills en del av vätskan dunstar.
Stek sedan med löken i smöret tills kantarellerna blivit lite brynta.
Gör så direkt med torr svamp.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Blanda äggen, creme fraichen och osten i en skål.
Rör ner den stekta svampen.
Häll, klicka uti pajskalet och jämna till med en trägaffel.
Baka i ugnen tills pajen får fin färg.
Det tar omkring 25 min.
Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.
Häll i det iskalla vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
Tryck ut degen i formen.
Ställ in i kylen och låt vila i 20 min.
Värm ugnen till 200 grader.
Skala och hacka löken.
Skär kantarellerna i bitar men inte alltför smått.
Är svampen mycket fuktig så torrstek den först tills en del av vätskan dunstar.
Stek sedan med löken i smöret tills kantarellerna blivit lite brynta.
Gör så direkt med torr svamp.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Blanda äggen, creme fraichen och osten i en skål.
Rör ner den stekta svampen.
Häll, klicka uti pajskalet och jämna till med en trägaffel.
Baka i ugnen tills pajen får fin färg.
Det tar omkring 25 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar