mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

tisdag 30 augusti 2011

en kall ÄLG blir en varm ÄLG

Hittade en kall älg i frysen.....




800 g älg (högrev) i stora tärningar (3x3 cm)
2 msk paprikapulver
1 msk malen kummin
2 msk vetemjöl
SMÖR + olja till stekning
2 stora gula lökar, skalade hackade
2 msk tomatpuré
1 flaska ljust öl
1 liter viltfond med kantarell (eller annan)
8 syltlökar
1 gul o 1 röd paprika
rivet skal av 1 citron
finhackad persilja
salt o peppar

1.  Vänd köttet i paprikapulver, kummin o mjöl
2.  Bryn köttet i smör o olja i en panna tills de fått fin färg
     och lägg sedan över bitarna i en gryta.
3.  Stek löken i smör tills den har blivit glansig och gyllenbrun,
     tillsätt tomatpurén och rör om så det blandas väl.
     Lägg över löken i grytan.
4.  Häll i öl och vildfond och låt grytan sjuda till köttet är mört, ca 1 tim
5.  Lägg i syltlöken när ca 15 min av koktiden återstår.
6.  sätt ugnen på 250° och grill
7.  Halvera paprikorna och ta ut kärnhuset.
     Lägg dom på en plåt med skalet uppåt och pensla med olja.
     Grilla paprikorna mitt i ugnen till skalet börjar svartna. 
8.  Lägg över i en bunke med iskallt vatten och dra sedan
     försiktigt bort skalet. Skär paprikorna i bitar.
9.  Vänd ner dom i grytan tillsammans med citronskal och persilja
10. Smaka av med salt och peppar.

servera med gräddfil o potatis (ris kan gå)

1 kommentar:

Bibbi sa...

Ser väldigt mumsig ut den där :)
Här får det bli köttbullar med kokt potatis, god sås, gurka, sylt.
Hawaiigryta får bli en annan dag :) Kramis på dig goa vän //Bibbi