mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

lördag 12 november 2016

Testpilot åt OATLY

 Ja då ska vi testa...
fört testade jag kall... nej inte min grej
sen testade jag ljummen ... nej inte de häller
så testade jag VARM .... Bättre men inte bra
Lennart tyckte dock att den varma var god
för "gräddig" i min smak för lite havresmak

 så for jag och handlade innan alla vaknar
att handla 7.30 är perfekt
ingen trängsel

 nu ska de bli soppa till helgens soppkök

 koka upp 5 liter vatten 10 lagerblad 35 kryddpepparkorn och 10 buljongtärningar
låt koka i 10 min ta upp blad och korn
lägg sedan i 1½ liter strimlad purjo
5 rivna morötter
1 liter finstrimlad vitkål
låt koka tills grönsakerna är mjuka



tillsätt
1 rågad dl tomatpuré
1 kg köttbullar
en massa korv
koka upp och smaka av
salt grovmalen svartpeppar

 och PERSILJA till serveringen
jag hade ingen hemma Persilja alltså
men de kommer på söndag

 så var de dags för hafvredrycken och testade av oatly igen då
jag tar och bakar på den
gjorde två varianter

 havre och rågsiktrutor
1 paket jäst
6 dl hatvredryck
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl grynblandning (havregryn)
1 liter rågsikt (5 dl rågsikt 5 dl grahamsmjöl)
2-3 dl vetemjöl
låt degen jäsa i 45 min

 häll upp degen på mjölat bakbord
Knåda in mer mjöl om de behövs
kavla ut den i plåten 30x40 cm
dela i lagom stora bitar och nagga
låt jäsa i 30 min under bakduk

 pensla med vatten och strö över lite gryn
grädda i 225° i 20 min
låt kallna på galler under bakduk innan du bryter brödet
GOTT blev det BÅDA varianterna
till detta var hafvre drycken perfekt

 fixade till två limpor till Linus när jag ändå var i gång
här är det
2 dl rågsikt
2 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl grynblandning
3 dl vetemjöl
2dl lingon
1 dl russin
pumpafrön
linfrön (hela)
1 dl brödsirap
1 msk hela anis o fänkål
1 msk krossade anis o fänkål
1 tsk salt
2 msk bikarbonat
1 liter fil
allt blandas och hälls i
bakplåtspapper klädda bakformar
gräddas i 175° till innertempen är 98°
får kallna väl inslagna i bakdukar

lite mat på detta

1 kommentar:

Ellinor sa...

Kul att du får vara testpilot��Har ovat den men den är inte god att dricka men att baka med en är helt ok!Soppan kommer värma gott i hungriga magar och frusna själar,ni gör ett underbart jobb��Om jag orkade och hade tid så skulle jag vilja ägna lite tid åt sådant arbete men nu är det som det är,jag är nöjd med att ge våra "alkisar" en varm jacka,strumpor och vantar lite då och då..har ett gäng som håller sig runt centrum och dom blir glada när dom ser mig��DET räcker iaf en bit på vägen...kram