mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

torsdag 1 mars 2012

kan vara bra att veta


Samisk örtmedicin

Den traditionella örtkunskapen bland samer grundar sig på erfarenhet och gammal tradition. Man har provat sig fram med de växter som finns i de områden där man vistats. Det har funnits många duktiga botare och helare inom de samisk leden och en del av den traditionen lever än i dag. Kunskaperna om örter och läkeväxter har funnits i varje by och förts vidare mellan generationer.

Växtutnyttjandet har alltid innehållit en s.k. medicinkomponent. Samma växter har ofta både varit mat och medicin, en typ av förhistorisk ”functional food”. Det samiska växtutnyttjandet har påfallande likheter med andra cirkumpolära folk. De har använt lite olika örter beroende på tillgång, ofta dock från samma växtfamilj. Anrättning, skörd och konservering har skett efter de förutsättningar och utbud som funnits för respektive folk. (SLU)

Björk BetulaTe bryggt på björklöv är urindrivande och har använts för att rena och rensa ut gifter ur kroppen efter en lång vinter.
Blåbär Vaccinium myrtillus Torkade blåbär är en gammal kur mot diarré som fortfarande används med gott resultat. Blåbären har även ansetts kunna förbättra synen.
Enbär Juniperus communisSvett och urindrivande. Har använts mot rethosta, halsont och förkylning.
Kvanne Angelica ArchangelicaTe på bladen är lugnande och hjälper vid insomningsproblem. Roten innehåller bitterämnen som är bra för matsmältningen, är aptitretande, bakteriedödande och dessutom immunförvarshöjande.
Lingon Vaccinium vitis-idaeaTe av bladen och torkade bär kan användas vid urinvägsinfektioner.
Ljung Calluna vulgarisTe på ljung är sömn- och rogivande
Rallaros- Mjölkört Epilobium angustifoliumHar antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.
Rosenrot Sedum roseaInnehåller prestationshöjande substanser, bra även mot halsont och förkylning.
Rölleka Achillea millefoliumAnses som en universalväxt inom den folkliga örtmedicinen. Mest har den använts som magmedicin, den stimulerar aptiten och lindrar magkramper. Men den är även känd som sårläkare, man tvättar sår med avkok av rölleka och om man strör torkad smulad rölleka på blödande sår så stannar blodflödet.
Skvattram Ledum palustreStammen, blommorna och bladen har använts för att brygga te som ger lindring vid högt blodtryck, hosta och förkylningar. Genom att andas in ångorna från teet kan man få hjälp mot nästäppa och ett ångbad gör gott vid värk.
Sälg SalixAv sälgbarken kan man koka ett te som traditionellt använts för att lindra hosta och andra problem i andningsvägarna. Te bryggt på bladen och barken har även använts för att stilla smärta eftersom de innehåller naturlig salicylsyra..
Åkerfräken Equisetum arvenseHar huvudsakligen använts som urindrivande medel mot njursjukdomar, blåskatarr och gikt men även för sårrengöring.
Älggräs Filipendula ulmariaLindrar vid magkatarr. Hela växten innehåller salicylsyra som är verksam mot värk och feber, men även bakteriedödande. Har använts för att lindra reumatisk värk.

Inga kommentarer: