mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

onsdag 15 januari 2014

en dag i köket


Dagens limpa 
3dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl rågsikt
2 dl kross
2 dl kli

2 dl grahamsmjöl
1 dl grynblandning
2 msk bikarbonat
1 msk anis
1 msk fänkål
1 dl sirap
russin
solrosfrön
sesamfrön
lingonsylt
torkade nässlor
aprikoser
1 l fil

blanda allt och lägg i två formar med bakplåtspapper
grädda i 150° till innertemperaturen är 97°




Tuppkaka
3 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl varmt vatten
Glasyr
150 g smör
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 st äggulor
1 dl kokosflingor

Gör så här
Vispa ägg och socker vitt o fluffigt
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten
Tillsätt det varma vattnet
Häll smeten i långpanna klädd med bakplåtspapper
Grädda i 175 grader i ca 20 min
Låt svalna och nagga kakan

Smält smöret till glasyren
Tillsätt socker, vaniljsocker 
rör tills sockret smält
vispa i  äggulor och rör ner kokosen

Bred glasyren, som är ganska lös, på kakan
Strö ev kokos över kakan



 i dag blev de ravioli till lunch
och de kommer nog att dröja flera år innan nästa gång
jo då vi blev mätta ... men men 
(kan ju säga att burken kostade 10kr på maxi)

 i går slog jag i tån träningscykeln
och i dag vill jag inte ens ha strumpor på
så de är tur jag inte behöver gå ut
för sätta på en sko är inte att tänka på


Philadelphiabullar

5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
10-12 dl vetemjöl

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Tillagning
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt smöret, sockret, saltet, kardemumman och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. 
Klä en långpanna med bakplåtpapper och tryck ut degen på plåten. Låt jäsa 30 minuter. 
Gör 20 små hål jämnt fördelat över degen. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Fyll varje hål och tryck ner. Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda i 200 grader i ca 15-20 min.


 rotfruktsgratäng och kassler 

 de var betydligt godare än lunchen...
vi har gjort en liten rokad...

få se efter Farmen om jag fortsätter i köket....
kan bli havrebollar

nu blev de inget mer bakande i dag
började sticka ett par sockor i stället

270 g rumsvarmt smör
3½ dl socker
3½ tsk vaniljsocker
1 liter havregryn
2/3 msk kakao
1 dl bryggt kaffe
2 dl kokosflingor

Gör såhär:
Lägg smör och socker i en bunke.
Vispa ihop smör och socker med elvisp under ca 5 minuter.
Tillsätt vanilj, havregryn, kakao och kaffe och vispa ytterligare 5 minuter.
Obs! Visptiden är viktig här för att få fram den rätta konsistensen!
Ställ smeten i kylen i ca 30 minuter och låt stelna.
Rulla sedan smeten snabbt till bollar och rulla dem i kokosflingor.
Förvara svalt.

Inga kommentarer: