mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

måndag 20 januari 2014

hjärtefilten

Nu väntar jag på garn............

Projekt "Hjärtefilten"

En dimmig morgon i början på augusti satt jag Thomas Kvist och Astrid Tedman lite trötta på ett morgonflyg till Sandnes. Vi beställde varsin kopp med rykande färsk kaffe och njöt av soluppgången som sakta men säkert smög sig fram över horisonten. Efter en kort stund började vi prata om en resa Astrid hade gjort tidigare i år till Etiopien. Där besökte hon bland annat ett barnsjukhus och delade ut flera stickade plagg och filtar. Resan hade satt djupa spår i Astrid och jag märkte att hon var full av intryck och eftertanke. Dom flesta unga mödrarna föder sina barn till fattigdom och en ganska så svår framtid med knappa utsikter.

"Ska vi göra något?" tänkte vi nog båda innan vi såg på varann och bekräftande kom överens om att vi hade både resurser,vilja och lust att göra något gott. Då föddes idén med "Hjärtefilten", ett projekt där vi nu med hjälp av våra fantastiska kunder ska sticka 2000 st filtar till dom nyfödda bebisarna. Det måste väl isåfall vara det minsta man kan få vid livets början??

Och nu är vi där. Vi har packat paket med garner och mönster. Responsen har varit enorm och redan första dagen anmälde sig nästan 50 butiker vilket vi är otroligt tacksamma för! Imorgon påbörjar vi utskickandet av material och vi ser fram emot att visa er både bilder och reportage från hela resans gång - från när vi fick hem garnet tills den dagen det lämnas på plats i Etiopien.

Jag vill rikta ett stort hjärtligt tack till alla som engagerat sig och som kommer hjälpa oss nå vårt mål med att få fram alla dessa filtarna för vi vet det kommer göra STOR nytta i slutändan.

Följ med här på facebook för att se hur projektet fortskrider!

Bästa hälsningar och stor tack från oss alla på Sandnes Garn Sverige.Hjärtefilt
Stickor: 7 mm & virknål nr 7
Storlek ca 65 x 130 cm
Masktäthet: ca 12 m på st 7 = 10 cm
Garnåtgång: 9 nystangrundfärg och 1 nystan effektfärg.

Filten stickas i två stycken som sedan sys ihop. En del är moss stickad och den andra delen är rätstickad med effektfärg med ränder. Men ni får gärna göra andra varianter så länge filten blir ungefär 65 x 130 cm i storlek. 


Mosstickning:
Varv 1: *2 rm, 2 am, upprepa från *-* v ut.
Varv 2: Sticka rm på rm och am på am.
Varv 3: *2 am, 2 rm, upprepa från *-* v ut.
Varv 4: Sticka rm på rm och am på am.
Upprepa dessa 4 v hela tiden.

Del 1:
Lägg upp 78 m med grundfärgen på stickor nr.7, sticka mosstickning, upp över. När stycket mäter ca 66cm, maskas alla maskorna av.
Del 2:
Lägg upp 78 m med grundfärgen på stickor nr.7. Sticka rätstickning, efter 20 varv, byt färg till effektfärgen och sticka med den i 2 varv, upprepa denna randning på vart 20:e varv, upp över till färdigt mått. Sticka till stycket mäter ca 66 cm. Maska av.


Sy ihop de två delarna med kaststygn.

Virka med fasta maskor runt hela filten med virknål 7, med valfri färg. Man kan blanda, ena sidan med effektfärg och den andra sidan med grundfärg t.ex. 


Brodera sedan ett hjärta med efterstygn med effekt färgen, valfritt på filten. Antingen broderar du ett stort hjärta annars räcker det med ett litet.
Lycka till, tillsammans går vi med ett steg i taget till en bättre värld!

/astrid 0762-006272

Inga kommentarer: