2 l standardmjölk
½ dl vispgrädde
3 tsk ostlöpe
½ dl vispgrädde
3 tsk ostlöpe
Häll mjölk och grädde i en
stor kastrull
Värm upp till 37° (fingervarmt)
Värm upp till 37° (fingervarmt)
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen.
Låt stå tills
vätskan stelnat (ystat sig).
Det tar 30 minuter eller lite mer,
beroende på temperaturen
Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen
som värms på svag värme till fingervarmt.
Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten
. Sedan osten samlats
till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka).
Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra).
Pressa ur så mycket vassla som möjligt.
Ställ sedan på en tyngd
och låt stå några timmar,
så att vasslan pressas ur helt och
osten blir torr.
Sätt ugnen på 200°.
Grädda sedan
osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg.
Linda om den
varma osten i aluminiumfolie.
Skär kaffeosten i bitar och lägg i kaffekoppen i valfri
mängd.
Ät med sked och njut!
2 kommentarer:
Åh, tack för receptet! Det ska jag testa en ledig dag!
Annika
Hei - vet du om det går å høyne andel grädde i denne oppskriften? jag lever lavkarbo og vil helst inte ha så mycke mjølk
Skicka en kommentar