Ryska korvpiroger, 16 piroger
Pirogdeg:
50 gram jäst
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
3 dl mjölk (jag använde oatly havredryck)
1 tsk salt
1 tsk socker
3 ägg
Cirka 12 dl vetemjöl
Korvfyllning:
500 gram falukorv
5 cm bit purjolök
½ dl ketchup
2 msk chilisås
2 tsk torkade pizzakryddor
Smula jästen i en bunke. Smält margarin och häll i mjölken/havredrycken. Värm vätskan fingervarm. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt och socker, äggen och arbeta därefter in mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Strimla under tiden falukorven och purjolöken i tunna stavar. Rör ner ketchup, chilisås och pizzakryddan.
Ta upp degen. Dela degen i 16 bitar och kavla varje bit till en oval kaka. Lägg på 2-3 msk fyllning på varje kaka och rulla ihop och lägg pirogerna på en bakplåtpappersklädd plåt med skarven neråt. Se till att pirogen är ihopnypt, så att fyllningen inte rinner ut under gräddning. Låt pirogerna jäsa i 10 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i 10-12 minuter på 250 grader.
Delicatobollar
100 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
50 g ljus choklad, smält
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
100 g smält ljus choklad
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor. Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa tills det blandas. Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet. Smält den ljusa chokladen (det funkar bra med blockchoklad eller Marabou mjölkchoklad) i en skål i micron eller över vattenbad och häll sedan ner den i smeten. Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat. Ställ in i kylen en halvtimme. Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar. Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme. Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen. Avsluta med att rulla dem i kokos. Låt dem stelna i kyl en stund innan de äts.
Philadelhiabullar i långpanna, 48 stycken
Bulldeg:
1 paket jäst
1 ägg + till pensling
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk vaniljsocker
Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Låt degen jäsa i 30 minuter. Platta sedan ut degen i en svart smord långpanna. Använd lite mjöl på handflatan och degen är väldigt kletig. Gör 48 hål (6x8) och fördela fyllningen i hålen (drygt 1 tesked i varje hål). Jäs 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader. Skär den avsvalnade plåtbullen i 48 bitar.
PARISER VÅFFLOR
Ingredienser:
- 125 gram kallt smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 1-2 msk vatten
- ca 2 dl strösocker till kavling
- Smörkräm:
- 100 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
Tillagning:
- Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
- Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
- Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme.
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
- Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
- Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
- Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
- Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
- Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
- Låt kakorna kallna på galler.
- Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
- Bred smörkräm på häften av kakorna.
- Lägg ihop dem till dubbla kakor.
- Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar