mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

onsdag 27 mars 2013

Dymmelonsdag // 16

Den sista veckan i fastan kallas stilla veckan eller dymmelveckan och inleds med palmsöndagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt, eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.

Dymmeln, från onsdag till lördag, var fastans strängaste och allvarligaste tid. Allt arbete skulle då vila och en mängd försiktighetsmått iakttas. ”Kringgärning” var särskilt farligt. Alla spinnrockshjul, kvarnhjul och andra hjul skulle stå stilla, för enligt folktron skulle allt som svängde runt öka Frälsarens pina.

Under stilla veckan, dymmelveckan, var häxorna speciellt farliga.Dymling är dels en träplugg för sammanfogning av timmerstockar vid till exempel hustimring, dels metoden för osynlig sammanfogning av trädelar. Dymlingen användes före spikens tillkomst, för allehanda sammanfogning av trädetaljer inom båt- och husbyggnad. För husbyggnad i Skandinavien används traditionellt ca 30 mm grov grankvist som täljs med kniv och görs något tjockare på mitten. Längden är normalt 200-300 mm. En enklare variant är att använda tillsågade fyrkantiga dymlingar av kvistrent trä som knackas ned i det runda hålet. Hålet görs med en grov borr, en s.k. navare, och sträcker sig genom en och en halv stock. 
 
i dag kom de lite snö
 
Buffé på FBU
 

en helt smaklös fruktsallad
 
kaffe o sallad
 
hemma blev de sen stekt fläsk o löksås
 
jag säger inget
de skulle i alla fall inte passa i tryck

Inga kommentarer: