tre glada damer i morgon frilla
dagens lunch korv o makaroner + städad grönsakslåda
på Kupan i dag ...
Bosse Abrahamsson kom och åt upp alla små wafers *fniss*
dagens kap....á 120:-
så här fint blev locket till komposten
målad i grönt så den smälter in i buskarna
så var de dags att sätta en limpdeg
45 min limpan....
FYRA härliga limpor i en långpanna
4 dl vetekross
6 dl vatten
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
50 g jäst
2 msk sirap
1 msk salt
3/4 msk stötta anisfrön
3/4 msk stötta fänkålsfrön
8 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
frön till topping
Ugn: 200º
Gör så här
1. Koka vetekross och vatten under lock tills grynen är mjuka, ca 10 min.
Blanda i mjölk och olja, och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke.
Rör ut med lite av krossblandningen.
Tillsätt resten av krosset, sirap, salt, kryddor, rågsikt och mjöl.
Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Låt jäsa under duk ca 45 min.
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord.
Forma den till 4 knubbiga bröd
och lägg i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
Pensla med olja mellan limporna.
Låt jäsa under duk ca 45 min.
Pensla med lite vatten och strö över lite "frön" och flingsalt.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 45 min
Låt bröden kallna på galler under duk
lite rökt sik är ju inte fel
kvällens mat blev lite bondomelett
hade lite rester som måste ätas upp
så har jag fixat lingonsylten
en fyrkantig limhink ska med hem
och några burkar blir kvar här
den ena burken läkte dock..får fixa en ny
Lennart plockade 4½ liter till i dag
men dom skall styckefrysas
så var de då dags att provsmaka limpan
klart godkänd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar