mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

måndag 14 april 2014

Stilla veckan

Måndag 14 april - BlåmåndagenFärgen blå är en lugn och stilla färg och kyrkorummet kläddes ofta i blått – därifrån kommer förmodligen namnet blåmåndag. Namnet blåmåndag gäller också för måndagen i fastlagen (alltså måndagen före fettisdagen).
Tisdag 15 april - Vita tisdagenLiksom måndagen har tisdagen fått namn från fastlagen och tisdagen kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.

Onsdag 16 april - Dymmelonsdagen (inte askonsdag)
 Dymmelonsdagen var enligt gammal sed den dag då påskfriden inträdde. I Östgötalagens kyrkobalk heter det: "Nu går påskfriden in på onsdagen i dymmelveckan, då klockorna bindas upp." Det gjorde man med en träkläpp, dymmel kallad. Till skillnad mot romersk-katolska länder, där klockringningen de sista dagarna i stilla veckan ersattes med ett handvevat "smatterverk", påbjöd den svenska kyrkoordningen 1571 klockringning i dymmelveckan. Det gjordes med hänvisning till att klockornas tystnad för vantro med sig.

Torsdag 17 april - Skärtorsdagen
 Skärtorsdagen har sin grund i ordet skära med betydelsen 'göra ren'. Det var på skärtorsdagen som Jesus tvättade lärjungarnas fötter och instiftade nattvarden. Dagen infördes i kyrkoåret under 300-talets andra hälft och firas bl.a. som en försoningsdag för botgörare.
I Sverige var skärtorsdagen helgdag fram till 1772.

Fredag 18 april - LångfredagenEnligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Fram till 1969 var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige

Lördag 20 april - PåskaftonPåskafton är ingen särskild dag i kristet påskfirande. Jesus ligger i graven och väntar på att uppstå. Dock är det på påskafton som vi i Sverige började fira påsk efter den långa fastan, på samma sätt som vi firar julafton mer än juldagen och midsommarafton mer än midsommardagen
 
 Min kaffeost
 
 så gott och vilken lyx till frukost
 
 några ägg att lägga i påskägget
 
 här är påskharen på väg till posten
och lägga lite påsklådor på lådan
 
 byns bästa affär
 
 vi tog en fika på cafét
 
och då fick jag ett MYCKET bra telefonsamtal
jag har vunnit MASSA godis från Anthon Berg
jag van dom till Västerås hemlösas påskfest på Intiman
 
 Kassler o spenat till lunch
 
 och sen blev de en liten slummer ute + kaffe
 
 och så har bofinken kommit
 
och till kvällen blev de en krämig Jansson
 
kvälljobb 

Inga kommentarer: