mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

måndag 28 september 2015

en skön söndag

åter i stan och de är söndag
= Västerås soppkök
 
                                                                                                               foto: Magnus Nystedt
de är här jag är hemma när de är söndag
så otroligt skön stämning
jag sitter med stickning vid klädutlämningen
MÅNGA som behövde nya varma skor o jackor
märks att hösten är här
 
                                                                                             foto: Magnus Nystedt
                                                                                             foto: Magnus Nystedt
äkta italiensk hemlagad lasagne
satt fint i magarna
 
Anders tvättade fötterna
vilket var välbehövligt
sen fick han nya strumpor o skor

hemma blev de leverkaka
hade även lite pizza kvar sen i går

sista måndagen i september HUJ va de går

 morgonen började med höftröntgen
 
 Lennart åkte och jobbade och jag bakade en kaka
då jag inte varit och handlat än sen vi kom till stan
fanns de inte mycket i skåpet...ägg t.ex var slut
så de fick bli en kaka utan ägg
 
receptet + att jag hade plommon på min
 
 

dagens lunch fiskbullar
 
och så lite måla till
 
ännu en djupdykning i skåpen...pytt hittade jag i frysen
 
men NU har vi varit och handlat
 
tog en sväng ner till hamnen
bara för att de är så vackert
 
                                                                  det är vackert när de är höst      foto:Sam Hedman
och strumporna är i samma färgskala
 
köpte ett bröd i dag på konsum ... ett som var bakat i går

blev så gott till kvällste
i morse var de både super o blodmåne
jag var upp med de var lite mulet
Nu ser månen ut så här
inte illa de häller
 

plommon o tomater

Het chutney på gröna tomater

  • 1 kg gröna tomater (jag använde nästan uteslutande körsbärstomater men det fungerar säkert med andra med)
  • 250 g råsocker
  • 1-2 msk honung
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 2 limefrukter (rivet skal och saft)
  • 1½ dl vitvinsvinäger
  • ½ tsk stött kardemumma (jag använde vanlig mald bara)
  • 2 bitar kanelstång
  • ev. lite flytande pektin (detta skippade jag, det ska inte behövas)
Det är så grymt vackert att göra chutneySkär tomaterna i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna (förutom pektinet) i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om lite då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer. Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor. Därefter brukar jag frysa det jag inte ska äta de närmaste månaderna. Då håller de ”hur länge som helst”. Chutneyn passar enligt mig till allt, men gott till kött och fisk och även till kraftiga ostar (extra gött till riktigt salta förmodligen då det inte är något salt i chutneyn).
Receptet lånade jag från Sveriges Radio P1 och programmet Meny.

Syltade gröna tomater

  • 1 kg små gröna fasta tomater (jag använde körsbärstomater)
  • vatten och salt
  • Till lagen:
  • 2 dl ättiksprit + 3 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 10 hela kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
Koka tomaterna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter (eller ens det). Ta upp och lägg i burkar. Koka upp lagen och häll den kokande över tomaterna. Sätt på locket och låt stå över natten. Dagen efter häller du försiktigt av lagen och kokar upp den på nytt. Skumma och låt kallna och häll den sedan över tomaterna igen. Inläggningen är klar att ätas direkt men håller hela vintern om du förvarar den svalt. Det här var löjligt enkelt så pallar du inte chutneyn så gör åtminstone det här. Receptet har jag lånat från skanskan.se. Du kan också kolla in ett annat recept om du vill sylta tomater och ge dem lite ”chutney-feeling”.
Så har du omogna tomater, som inom kort kommer tillintetgöras av frosten, så sätt igång! Det är så fenomenalt gôtt att ha sådant här i kylen i vinter. Och har du rabarber, så missa inte mitt recept på rabarberchutney!

plommonmarmelad med citron o ingefära

kaka utan ägg som jag lägger plommon på

lördag 26 september 2015

tänk att jag träffade Daniel i dag...glad jag blev

 lite disigt
 
 men de blir ändå  morgon även i stan
 
 så var de att ta en sväng på stan
 
 Carlson på Kajen....
serverade fågel fisk eller mittemellan
 
jag tog kycklinggryta Lennart kalops
och så fanns de strömming
 

 klicka på länken och lyssna
duktiga killar vill jag lova
 



 tänk Daniel var i stan och hämtade en fiol
och så han vi träffas
magiskt
 



Pizza i kväll
halva kvar förstås
 
 köpte den här på stan i dag
75:- på REA de tackar vi för
 
 då är pennorna vässade
 
bara att sätta igång
 
men så kom Gunilla o Kjelle
så jag fick ta en paus....

en dag i bil...från Gäutajaure till Mälaren

 då lämnar vi vårt ÄLSKADE Yttervik och Gautajaure
var lite sena i starten men kom ändå iväg kl 7
 
 så tog vi av mot Bäsksjön för att åka till Järvsjöby
vissa vägar är rakare än andra
 
 så blev de fika hemma hos familjen Filipsson Carpemo
 


 tänk att jag fick dom på samma kort
 
 Dexter
 Lova
Stella
 
 lunch på Nipan som alltid
fast nu var de lite nyordning
men fortfarande JÄTTEBRA
 

 fika utanför Sundsvall
 


på skogen mellan Gävle o Sala
steg månen upp