Löjromscheesecake
Ingredienser
Tillagning (4 tim )
- Smält smör. Riv kavring eller finfördela i matberedare. Blanda brödsmulor och fett. Platta ut blandningen i en springform.
- Låt gelatinblad ligga i kallt vatten cirka 5 minuter. Blanda philadelphia, gräddfil och finskuren gräslök.
- Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält dem i en kastrull på svag värme. Låt svalna lite. Rör ner gelatinet i ostblandningen. Bred ut den på kavringsbotten. Ställ i kylskåp att stelna, det tar 3-4 timmar.
- Bred över ett tunt lager löjrom så det täcker. Garnera med finskuren gräslök.
Laxrosor med avokadofyllning
Ingredienser
Tillagning (30 min )
- Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar. Häll lite olivolja i en stekpanna och hetta upp på medellåg värme.
- Häll i äggsmeten och stek tills smeten har stelnat. Stjälp upp omeletten på en tallrik och låt svalna.
- Mosa avokado och hacka basilikan.
Blanda med färskost och wasabi i en skål. - Skär laxen i lövtunna skivor. Lägg ut hälften av laxskivorna och bred ut omelett ovanpå. Täck med resten av laxen och bred på avokadokräm.
Rulla ihop till en rulle. - Strö hackad dill på laxrullen.
Skär 2 cm tjocka laxrosor från rullen.
Lägg upp dekorativt på fat.
- 1 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)
Lag
- 1 l vatten
- 1 dl salt
- 2 msk socker
- 10 vitpepparkorn
- 1 msk sambal oelek
Rotfruktsgratäng
- 500 g potatis
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 2 dl mjölk (3 %)
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk konc kalvfond
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad timjan eller torkad timjan (2 msk hackad motsvarar 2 tsk torkad)
- 2 dl riven parmesanost
- smör
Detta är ett recept från Buffé nr 9 2011
- Tjälknöl: Sätt ugnen på 75°C.
- Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar.
- Stick in en köttermometer efter 4–6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C.
- Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
- Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar.
- Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4–5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.
- Rotfruktsgratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morot och palsternacka.
- Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka.
- Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter, rör då och då.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Häll blandningen i en smord form. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen.
För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och grädde med mjölkfria alternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och grädde med mjölkfria alternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.
Fylld fläskfilé med potatistopppar
4 personer
800 g fläskfilé
100-125 g parmesanost
1 kruka färsk basilika
ca 10 st soltorkade tomater
800 g fläskfilé
100-125 g parmesanost
1 kruka färsk basilika
ca 10 st soltorkade tomater
Gör så här:
Riv parmesanosten grovt. Mixa basilika, soltorkade tomater och blanda det med parmesanost.
Skär ett snitt i fläskfilén och fyll med blandningen, salta och peppra. Knyt ihop filén med ett steksnöre, och stek den så den får färg. Hit kan förberedas dagen innan. Gör den färdig i ugnen 100-125 grader tills termometern visar 65-67 grader.
Mostoppar:
Mostoppar med parmesan och basilika. Gör potatismos med smör, mjölk, salt och peppar och ägg. Sedan blandar man i smakerna som parmesanost och basilika. Spritsar ut på plåt, för att sedan sätta in i ugnen. Perfekt att förbereda innan på dagen!
Balsamicosås:
1/2 msk olivolja
1,5 msk strösocker
1 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
4 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt
Gör så här:
Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock ca 5-8 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av med salt.
Tycker man att smaken bli väl skarp, kan man blanda i lite grädde för att få en mjukare smak!
MANDELMUSSLOR
40 st
Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
- 2 dl mandel + 1 dl socker eller 250 g mandelmassa
- 4 dl vetemjöl
- 200 g smör eller margarin
- 1 ägg
Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.
Fyll formarna med vispad grädde/crème fraiche och bär eller sylt strax före servering.
Bananoffee Pie StheavenstreetStyle
Botten (ca 20 cm i diameter):
200 g krossade mandelmusslor (det går så klart bra med digestive eller tex pepparkakor också)
50 g smör
Krossa kakorna till små smulor i en mixer och blanda dem med det rumstempererade smöret.
Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten (vanlig pajform funkar också alldeles utmärkt).
Grädda botten i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter.
Låt svalna.
Vaniljkolafyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Skär smöret i bitar. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan socker, sirap, grädde och vaniljsocker. Koka försiktigt upp till 120 grader (INTE MER, för då blir kolan för seg), rör då och då så det ej bränner i botten.
Häll upp kolan i pajskalen och låt svalna.
Garnering:
2 bananer
ca 3 dl grädde
riven choklad
Skär upp två bananer i tunna skivor. Lägg ut dem i ett jämnt lager ovanpå kolan.
Spritsa eller bred ut grädden ovanpå bananerna och avsluta med lite riven choklad på toppen!
De gröna prickarna är spåren efter några brysselkex som också fick åka med av bara farten!
Lager med ljuvlig vaniljkolasås.
Och så lite ledsna övermogna bananer så nu är mycket gladare då de fått vara med i en smarrig paj!
Den färdiga pajen, nomnomnom!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar