4 dl Absolut Päron
2 dl mjölk 3%
2,5 dl grädde
2 msk chokladsås ( jag använde icas märke)
1 burk sötad kondenserad mjölk
Blanda allt ordentligt i en skål, häll upp på flaskor. sen är det bara att njuta!;)) jag serverar min med lite extra mjölk och is.
2 dl mjölk 3%
2,5 dl grädde
2 msk chokladsås ( jag använde icas märke)
1 burk sötad kondenserad mjölk
Blanda allt ordentligt i en skål, häll upp på flaskor. sen är det bara att njuta!;)) jag serverar min med lite extra mjölk och is.
Ingredienser
1 paket jäst
2 dl mjölk
100 g flytande margarin
2 st ägg
8 dl mjöl
½ dl socker (försvinner vid jäsning)
1 påse saffran
russin till garnering
2 dl mjölk
100 g flytande margarin
2 st ägg
8 dl mjöl
½ dl socker (försvinner vid jäsning)
1 påse saffran
russin till garnering
*Blanda ihop degen och låt jäsa ca 30 min
*Baka ut degen och forma till lussekatter (ca 25-30 g)
*Låt jäsa 30-40 min
*Sätt i russin och pensla med ägg
*Grädda i 7 min mitt i ugnen 225°
nått att prova en annan dag kanske
Citronkladdkaka med saffran och glögglasyr
- 280 g (ca 3 dl) socker
- 200 g (ca 3 dl) vetemjöl
- 175 g smör
- 3 ägg
- 1 citron
- 0.5 g saffran
- 1 msk riven ingefära
- 1 msk ljus rom
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk bakpulver
- ca 7-8 msk florsocker
- ca 3 msk glögg
Gör så här:
Riv av skalet (zest) på citronen. Blanda ihop detta med saften från halva citronen, den rivna ingefäran och låt detta stå. Rör ihop saffranet med rom och låt också detta stå ett tag. Sikta ner mjölet och bakpulvret i en bunke. Ta en ny bunke och vispa det rumstempererade smöret fluffigt. Häll i sockret och vispa poröst. Fortsätt vispa medan du tillsätter ett ägg i taget. När detta blandats ordentligt tillsätter du citronblandningen och sedan saffranet. Vispa ordentligt. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en fin och jämn smet. Häll smeten i en smord och ströad form med löstagbara kanter. Grädda 40 minuter i ugnen i 150 grader.
Låt svalna. Blanda sedan ihop florsocker och glögg till en glasyr som du sedan brer ut jämnt på kakan. Ställ in i kylen så att glasyren får stelna innan servering.
Glögg- och pepparkaksbollar20-25 st
200 g pepparkakor
50 g smör, smält
40 g mandelmassa
2 msk glögg
150 g mjölkchoklad
7-10 pepparkakor
2 msk kakao
Mixa pepparkakorna (eller krossa dem i en mortel). Smält smöret och riv mandelmassan. Blanda ihop pepparkakssmulor, smör, mandelmassa och glögg. Rulla små bollar och ställ in dessa i kylen att stelna.
Smält chokladen. Krossa pepparkakorna och blanda med kakao.
Doppa pepparkaksbollarna i chokladen och rulla dem sedan i kakaoblandningen. Ställ in i kylen att stelna
Twixkakor
Botten:
4 dl vetemjöl, jag tog lite mindre mjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
4 dl vetemjöl, jag tog lite mindre mjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad
200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
- Ställ ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm, jag klädde min med bakplåtspapperoch grädda i ca 20 minuter.
- Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme. Gör kulprovet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg . Min var uppe i 121 grader efter 45 minuter och då blev den lagom seg även sedan när jag lagt på den på kakan och förvarat den i kylskåpet. Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
- Smält mjölkchokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen bre sedan ut detta över kolafyllningen
- Låt stå svalt.
FANTOMENKAKA
Temp i ugn: 200 grader
Långpanna 35*40 cm
.
Ingredienser:
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetejöl
150 g rumsvarmt margarin
6 dl socker
4 ägg
.
Glasyr:
200 g kokosflingor
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
75 g margarin
.
Vispa ägg och socker. Rör ned margarin, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten på bakpapper i formen. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme ca 5 min. Bred glasyren på kakan och grädda i ca 10 min eller tills den blivit ljusbrun. Ta ut kakan och låt den kallna innan den skärs.
200g smör + 2dl socker vispas,
häll i 2tsk kanel, 2tsk ingefära, 2tsk nejlikor, 1tsk bikarbonat, 1dl sirap blandas i,
sen 125g grovhackad mandel + ca 6dl mjöl.
Blanda o forma till 2 rullar.
In i frys 1-2h.
Skär sedan med vass kniv tunna skivor.
På plåt med papper på ca 7-8min på 175 grader i ugnen.
200 g smör
4,5 dl farinsocker
0,5 dl maplesyrup
Vispas fluffigt.
Rör i
3 msk vaniljsocker
4dl mjöl
1 tsk salt
1tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 ägg
6,5 dl havregryn
350 g hackad choklad av valfri kulör.
Forma bollar. (20 enligt originalreceptet men 30-35 enligt mig)
Lägg på bakplåtspapper på plåt. Platta till något. Grädda i mitten i 175 grader. (Enligt receptet 10 min, enligt mig 15-20 min)
Good luck!!
4,5 dl farinsocker
0,5 dl maplesyrup
Vispas fluffigt.
Rör i
3 msk vaniljsocker
4dl mjöl
1 tsk salt
1tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 ägg
6,5 dl havregryn
350 g hackad choklad av valfri kulör.
Forma bollar. (20 enligt originalreceptet men 30-35 enligt mig)
Lägg på bakplåtspapper på plåt. Platta till något. Grädda i mitten i 175 grader. (Enligt receptet 10 min, enligt mig 15-20 min)
Good luck!!
5 dl vatten
5 dl mjölk
500 g farin
2 pkt jäst
1 tsk salt
1 påse rågsikt
5 dl mjölk
500 g farin
2 pkt jäst
1 tsk salt
1 påse rågsikt
2 msk pommerans
½ påse brödkryddor
Koka upp vattnet och lös upp farinet i det.
Blanda i mjölken och lös upp jästen i lite av degspadet.
Häll i resten av degspadet, tillsätt salt och nästan allt mjöl.
Knåda till en fast deg och lägg den i en stor bunke.
Låt jäsa kallt under natten
och baka sedan ut till fyra limpor.
Låt jäsa 30 min på plåten och grädda sedan i 175 grader 1 timme.
När limporna tas ur ugnen ska dom penslas med kallt kaffe.
Låt svalna under bakduk
Julknäckebröd
Knäckebröd är världens enklaste bröd att baka. Degen är snäll: hinner du inte jäsa den alls, så går den att avla ändå. Skulle den jäsa för länge, knuffa bara ner den och börja baka. Och orkar du inte baka ut all deg spara resten i kylen till nästa dag. Dubblera gärna satsen om du vill baka mer bröd. Vill man, så är det gott att kavla in lite pepparkakskryddor i degen. Servera med smör och lagrad ost, eller gör en egen färskost. Till 8-10 brödkakor eller 20-30 figurer.
Du behöver:
25 g jäst
2 dl vatten, 37°
1 msk rapsolja
½ tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
2 dl vetemjöl
lite mjöl till utbakning
ev. 1/2 påse pepparkakskryddor
Lös upp jästen i vattnet. Rör ner olja, salt, rågmjöl och kli. Knåda in det mesta av vetemjölet. Knåda till en slät deg, cirka 5 minuter med maskin, det dubbla för hand. Täck över och låt jäsa en kvart.
Värm under tiden ugnen till 250°. Ställ in två plåtar i ugnen.
Dela degen i golfbollsstora bitar. Kavla ut dem direkt på bakplåtspapper, kavla så tunt som mjöligt. Vill du, så doftar du över pepparkakskryddor och använder pepparkaksformar till att stansa ut fina små knäckebröd. För över pappret på en het plåt.
Grädda i 4-5 minuter. Passa noga så at de inte bränns. Låt svalna på galler. Ställ in plåten igen och fortsätt kavla tills degen är slut. Förvara knäckebröden i en tät burk.
Färskost
Ett enkelt recept på en god färskost. Variera den efter vad du har för kryddor och öter hemma.
Du behöver:
½ l naturell yoghurt, gärna turkisk eller annan tjock yoghurt
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk hackade örter, t ex persilja, basilika eller timjan
lite malen chilipeppar
salt, peppar
Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter (vasslan kan du spara till att baka med).
Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med kryddorna. Färskosten blir godast om den får dra en stund i kylen.
Text och recept: Annica Triberg
Skumtomtefudge
12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 gr vit choklad, kan ta
ljus el mörk också
Blanda allt i kastrull utom chokladen o smält på svag värme.
När det är en slät smet, låt småkoka i ca.10 min under omrörning.
Blanda i chokladen i rör tills massan blivit blank.
Blanda i chokladen i rör tills massan blivit blank.
Ta av från värmen o rör tills massan blivit ljusare o svalnat lite.
Häll upp i smord el bakplåtspapperklädd form ca 15*20 o låt stelna i kylen ngn timme.
Häll upp i smord el bakplåtspapperklädd form ca 15*20 o låt stelna i kylen ngn timme.
Skär sedan i bitar. Gott!
(Några droppar Karamellfärg för mer rosa färg vid vit choklad, om man vill).
Bittes TÅRTBOTTEN
175-200 grader, 40-50 minuter, Smörj och bröa formen
3 Ägg
3 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 dl vatten
Äpple- och kanelkola
5 dl god äppeljuice
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk kanel
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk kanel
Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm. Reducera äppelcidern genom att låta den sjuda på mellanhög värme i ca 15 minuter, tills den är reducerad till ca 2 dl.
Blanda ner övriga ingredienser i kastrullen. Koka på hög värme och rör om hela tiden. När kolablandningen nått 127 grader, ta av kastrullen från värmen och häll upp i formen. Låt svalna och skär sedan i bitar.
när du i alla fall är här saffransskorpor
Ingredienser
100 g smör 1 g saffran 2 st ekologiska ägg 1.5 dl strösocker 5 dl vetemjöl 1.5 tsk bakpulver 1.5 dl hel sötmandel råsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).
kan du ju alltid skriva
ett litet hej
*blink*
1 kommentar:
Alltid trevligt att hälsa på dig Måd!
Skicka en kommentar