provade ett för mej nytt recept på limpa
det bakas med julmust
Julmustbröd, 1 bröd
25 g jäst
2,5 dl rumsvarm julmust
2 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2,5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, rör ut med julmusten.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 40-60 minuter.
3. Klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg i formen.
4. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Vispa upp ägget och pensla brödet. Baka i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
 Blev ju riktigt snyggt
 det ska Gunilla få tänkte jag
 Farbror Henning byggde en båt inne i rummet
Lennart nöjer sej med att såga brädorna till 
balkonggolvet
 ser ut att bli bra de  här
 en dimmig dag är det
 så fixar jag lite skorpor
- 100 g smör
 - 1 g saffran
 - 2 ekologiska ägg
 - 1 1/2 dl strösocker
 - 5 dl vetemjöl
 - 1 1/2 tsk bakpulver
 - 1 1/2 dl sötmandel
 
                                                                     Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en
bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och
vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
hur kan detta bli gott
Mannerströms recept
Ingredienser
4 portioner
- 400 gnötfärs
 - 400 gblandfärs
 - 1 dlgräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
 - 1 dlströbröd
 - 1ägg
 - ½ dlvatten
 - 2medelstora kokta potatisar
 - 2små gul lökar
 - 1 mskfarinsocker
 - 3 mskansjovisspad
 - 2 mskkoncentrerad kalvfond
 - 2 msksoja
 - salt och nymalen vitpeppar
 - smör till stekning
 
Så lagar du
1. Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. 
Låt dra i ca 10 minuter.
2. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, 
finhacka och stek den andra gyllenbrun.
3. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
4. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, 
smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
5. Forma runda  köttbullar och stek gullenbruna i smör
jag stekte mina i ugnen
 men köttbullar är ju så gott
 jag gör rätt stora köttbullar för här i huset äter vi inte 
"julbord" utan vi äter en sak åt gången liksom
 när man gör köttbullar i ugen blir ju plåten rätt grisig
men med Västerbottensåpa och vatten och in i ugnen en stund och puttra
är det bara att skölja av ...
 gjorde några pannbiffar till lunch
 fick till en burk gurka oxå av bara farten
1 slanggurka
salt
1 kruka hackad persilja
Ättikslag
½dl ättika 12%
1 dl socker
1½ dl vatten
1 nypa vit peppar
hyvla gurkan på en mandolin (eller osthyvel)
lägga på en tallrik och salta
lägg en tallrik över i press 15 min
Häll av det spad som bildats.
Rör ättikslagen tills sockret löst sej
Lägg gurka o persilja i en burk
och häll över lagen
låt stå några timmar
 fick dom här fina blommorna av Kjell o Gunilla i dag
Gunilla kom upp på kvällen när Lennart bar på Bandy 
hon fick avsmaka kakor o godis som vi gjort


















1 kommentar:
Det är lycka när man får stöka i köket❤️Limpan ser jättegod ut��Kram Ellinor
Skicka en kommentar