mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

torsdag 21 november 2013

Baka matbröd utan gluten

Formfranska utan gluten

15 g jäst
850 g vatten
85 g majsmjöl
170 g rismjöl
260 g bovetemjöl
1 tsk salt
20 g fiberhusk
smör till formen
vallmofrön att strö över brödet

lös upp jästen i vattnet, använd en visp
Blanda i majsmjöl, rismjöl, bovetemjöl och salt
Tillsätt fiberhusk under kraftig vispning så att inga klumpar bildas.
Smörj en 1½ liters form med smör
Häll smeten i formen och täck med vallmofrön
Låt jäsa under plastfilm i 1 timme

Grädda i 200° i 1 timme

Låt brödet svalna innan du skär i det

Bovetefrallor

60 g pumpakärnor
20 g jäst
770 g vatten
25 g psylliumfröskal
260 g bovetemjöl
1 tsk salt
bovetemjöl att strö över frallorna

Hacka pumpakärnorna grovt.
Lös jästen i vattnet i en bunke
Använd en visp eller degblandare/assistent.
Tillsätt psylliumfröskal, pumpakärnor och salt
Låt vila i bunken täckt med plastfilm i 2 timmar

Klicka ut degen med hjälp av två skedar till 10 frallor
på två plåtar täckta med bakplåtspapper
Strö över lite bovetemjöl
Täck med plastfilm och låt vila i 30 min
Grädda i 25 min i 200°
Låt svalna helt innan du skär i dom

Grovt bröd utan gluten

600 g vatten
10 g jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrön
35 g melonkärnor
50 g mörk sirap
20 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal
smör till formen
boveteflingor att strö över

Blanda samman alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
Häll degen i en smörad form, ca 1½liter

Strö över boveteflingor
Låt degen jäsa i cirka 2 timmar
Grädda i 175° i ca 75 min (innertemp 97°)
Låt svalna och vila innan du skär i den – gärna till nästa dag...


FRÖKNÄCKE

2 dl majslmöl
1 dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl rapsolja

blanda allt
rör i 2½ dl kakande vatten
smeta ut tunt på bakplåtpapper
strö över flingsalt
grädda i 150° i 1 timme

Pizzabullar
  1. 4 ägg
  2. 100 gr naturell färskost (Philadelphiaost)
  3. 1,5 msk psylliumfröskal (Fiberhusk)
  4. 2 tsk bakpulver
  5. 3 msk mandelmjöl (går att utesluta)
  6. 5 dl riven ost (Blanda gärna västerbotten med riven mozzarella i påse)
Topping
  1. 1 dl tomatsås (jag gillar muttis, eller gör egen)
  2. 100 g rökt skinka
  3. 150 g riven mozzarella (påse)
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 g.
  2. Vispa äggen riktigt fluffiga, ca 5 minuter.
  3. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner färskosten, osten och de torra ingredienserna.
  4. Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg över plastfolie och kavla ut smeten. Dra bort platsen.
  5. Förgrädda botten ca 10 minuter eller tills den är gyllenbrun. (Håll koll!)
  6. Höj ugnsvärmen till 225 gr.
  7. Lägg på tomatsås, strimlad skinka och riven mozarella och rulla ihop från kortsidan med hjälp av bakpålåtspappret precis som med en rulltårta. Skär i ca 12mm breda skivor. Lägg direkt på plåten och strö lite riven ost över. Grädda i ca 10 minuter eller tills bullarna har fin färg.

Inga kommentarer: