mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

torsdag 15 februari 2018

gelehjärtan o fotspa

i dag firar vi Valentins dag
vem han var och hur det nu var  
om det tvistar de lärde
men vi fira KÄRLEKENS  dag i alla fall

 Idag, den 14 februari, firar åtminstone vissa av oss Alla hjärtans dag genom att ge presenter eller blommor till någon vi älskar. Valentindagen är en av de informella festdagar som i modern tid har importerats från omvärlden. Skälen till kulturlånet var ursprungligen allt annat än romantiska. Det handlade om ren och skär kommersialism. Svenska varuhus och blomsterhandlare ville tjäna pengar och gick därför i bräschen för firandet. I England är det annorlunda – här har Sankt Valentins dag i hundratals år förknippats med kärlek och romantik.
Men vem var Valentin?
Rätt svar är att vi inte har en aning, vilket är skälet till att katolska kyrkan inte längre påbjuder att Sankt Valentin skall firas offentligt. Det anses inte ens säkert att han har existerat. Samtliga Valentintraditioner är sent utformade, alldeles för sent för att vara källkritiskt godtagbara. Eftersom helgonet enligt legenderna skall ha lidit martyrdöden under fornkyrkans dagar borde han eller hans kult ha nämnts senast på 300-talet e.Kr., men så är inte fallet. Först på 490-talet, några sekler för sent, möter vi hänvisningar till kyrkligt Valentinfirande, och inte ens då får vi uppgifter om vem Valentin var och varför han bör vördas som helig.
Det blir inte lättare av att medeltida traditioner berättar om helt olika helgon som alla uppges heta Valentin. Hit hör en präst i Rom, en biskop i Interamna (den nuvarande italienska staden Terni) och en martyr i Nordafrika, med flera. Ingen av dessa personer tycks ha haft någonting med det romantiska Valentinfirandet, som uppstod i England i ett ännu senare skede av historien, att göra.
                                                                                                                             Dick Harrison
 oj va dom ränner i höjden

 kokt potatis hummersås och ägg
oj va mätta vi blev

 ja då sitter vi här och väntar på att gå lite
FOTSPAefter 1½ timme blev fötterna så fina så fina

 och jag blev så kaffesugen

potatis o borccoligratäng med starka korven
(som inte var så stark)

ja ha MIN HJÄRNA har tagit SEMESTER
få se om jag fattar imorgon

1 kommentar:

Ellinor sa...

Fina fötter är härligt❤️kram