mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

torsdag 21 december 2017

Nu är jag lycklig...

 provade ett för mej nytt recept på limpa
det bakas med julmust


Julmustbröd, 1 bröd

25 g jäst
2,5 dl rumsvarm julmust
2 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2,5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, rör ut med julmusten.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 40-60 minuter.
3. Klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg i formen.
4. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Vispa upp ägget och pensla brödet. Baka i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

 Blev ju riktigt snyggt

 det ska Gunilla få tänkte jag

 Farbror Henning byggde en båt inne i rummet
Lennart nöjer sej med att såga brädorna till 
balkonggolvet

 ser ut att bli bra de  här

 en dimmig dag är det

 så fixar jag lite skorpor


  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl sötmandel
                                                                     Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en
bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och
vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

hur kan detta bli gott
Mannerströms recept

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g
    nötfärs
  • 400 g
    blandfärs
  • 1 dl
    gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
  • 1 dl
    ströbröd
  • 1
    ägg
  • ½ dl
    vatten
  • 2
    medelstora kokta potatisar
  • 2
    små gul lökar
  • 1 msk
    farinsocker
  • 3 msk
    ansjovisspad
  • 2 msk
    koncentrerad kalvfond
  • 2 msk
    soja
  • salt och nymalen vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

 men köttbullar är ju så gott

 jag gör rätt stora köttbullar för här i huset äter vi inte 
"julbord" utan vi äter en sak åt gången liksom

 när man gör köttbullar i ugen blir ju plåten rätt grisig
men med Västerbottensåpa och vatten och in i ugnen en stund och puttra
är det bara att skölja av ...

 gjorde några pannbiffar till lunch

 fick till en burk gurka oxå av bara farten

1 slanggurka
salt
1 kruka hackad persilja

Ättikslag
½dl ättika 12%
1 dl socker
1½ dl vatten
1 nypa vit peppar

hyvla gurkan på en mandolin (eller osthyvel)
lägga på en tallrik och salta
lägg en tallrik över i press 15 min
Häll av det spad som bildats.
Rör ättikslagen tills sockret löst sej
Lägg gurka o persilja i en burk
och häll över lagen
låt stå några timmar

                                     

 fick dom här fina blommorna av Kjell o Gunilla i dag

Gunilla kom upp på kvällen när Lennart bar på Bandy 
hon fick avsmaka kakor o godis som vi gjort

1 kommentar:

Ellinor sa...

Det är lycka när man får stöka i köket❤️Limpan ser jättegod ut��Kram Ellinor