mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

lördag 21 april 2018

Då och nu... rödvingetrast o Franska våfflor och ett stort TACK

Alla dessa dagar
i dag är det polkagrisens dag
och vilken tur vi hade några kvar sen vi var i Dikanäs på marknad
den som spar han har
men nu är dom slut

så här såg det ut på vår gård förra året
vist det var blött då oxå

så här ser gården ut i år

"sjön" är ca 15 cm djup

lite trädgårdsarbete
trotts snö runtom

en härlig pasta till lunch
såsen har kokt i flera timmar

så kom Rödvingetrasten


tog ut ett ägg som var kallt
ja så lite behövdes idag 

hade inget gotta till kaffet
så jag fixade några

PARISER VÅFFLOR

Ingredienser:

  • 125 gram kallt smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten

  • ca 2 dl strösocker till kavling

  • Smörkräm:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Tillagning:

  1. Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
  2. Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
  3. Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
  6. Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
  7. Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
  8. Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
  9. Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
  10. Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
  11. Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
  12. Låt kakorna kallna på galler.
  13. Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
  14. Bred smörkräm på häften av kakorna.
  15. Lägg ihop dem till dubbla kakor.
  16. Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att serveras.



 i dag kom posten... 
det tog 5 dagar så var den här

 så fin den blev

TACK än en gång 
för den fina resan vi fick
som 50 års bröllopspresent
 en liten bröllopsrea

så blev det äntligen fika
men vilken nit 
jag kunde INTE äta dom
blev så besviken
det blev för torrt i min sjuka mun

kolla in min purjolök
satte en roten i vatten när purjon var "slut"

Lennart står för kvällsmaten

kommer att räcka till imorgon oxå

så smaskens
som Penti varg skulle sagt

så var alla sidorna i Bettans pekbok klar
i morgon ska de broderas  

2 kommentarer:

Ellinor sa...

Han KAN den där Lennart👏👏👏👍👍👍kram och hopp om en bra dag❤️

Unknown sa...

tack för receptet ❤️
Godmorgon och önskar er en fin lördag ❤️❤️❤️