Världsbokdagen
är en temadag instiftad av Unesco 1995
för att uppmärksamma boken och upphovsrätten.
och allas rätt till läsande
då vi varit och handlat
MÅSTE vi ju besöka Janne och lösa världsproblemen
han är inte alls sur...
hemma blev det korv o stuvad spenat
och en burk med pressgurka
en gurka
3 krm salt
2 msk 12% ättika
½ dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
lite cilhi
en kruka persilja
hyvla/skär gurkan tunnt tunt
gör en lag på attiksa vatten socker vitpeppar
rör tills sockret smällt
hacka persiljan
varva persilja o gurka i en burk
häll över lagen
så var det dax för kåldolmar
1 kg köttfärs
3 ägg
2 lökar eller 1 jättestor
2 kokta kalla potatisar
3 dl mjölk
1½ dl ströbröd
4 msk kikkomansoja
3 msk ljus sirap
3 msk konc kalvfond
salt peppar
och ett kålhuvud förstås
Hacka löken finst och fräs den gyllenbrun i smör, låt svalna
blanda mjölk, ströbröd låt svälla i 10 min
blanda sen samman allt med köttfärsen och dom övriga
ingredienserna salta och peppra
så ska kålen förvällas
jag sätter en korkskruv i stocken så blir den lättare att hantera
koka upp vatten i en stor kastrull där hela huvudet rymms
lägg i huvudet och låt koka i ca 15 min
ta upp och lossa bladen
efter några varv brukar det vara dax att lägga i huvudet igen
för att få bladen mjuka
skär bort det grövsta på bladet
lägg en klick med färs på varje blad
och linda till täta knyten
lägg skarven nedåt på smord plåt
pensla med smält smör och ringla över sirap
peppra gärna lite extra
200° i 45 min
späd med lite buljong
när dom fått färg vänd dolmarna
av det som blir kvar blir det en pudding
hacka resten av kålhuvudet
fräs på kålen lite i en gryta
ett lager kål ett lager köttfärs och så kål igen
på med lite buljong och in i ugen
200° 40 min
trorts att vi lagat så mycket kålmat
blev det soppa på spenaten från lunchen
i morgon ska vi stå för lite gofika på filmkvällen
Tuppkaka, Silviakaka, Skärgårdsrutor, Gula rutor
Mjuk kaka i långpanna
kärt barn har många namn
ca 30 st
4 st ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl varmt vatten
Glasyr
200 g smör
2,5 dl socker
4 msk vaniljsocker
2 st äggulor
Garnering
1,5 dl kokosflingor
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten
Tillsätt det varma vattnet
Häll smeten i långpanna klädd med bakplåtspapper
Grädda i 175 grader i ca 20 min
Låt svalna
Smält smöret till glasyren
Tillsätt socker, vaniljsocker och äggulor under omrörning
Bred glasyren, som är ganska lös, på kakan
Strö över kokos
Låt kakan bli kall och skär sedan upp den i rutor
men glasyren får vänta till i morgon Nu får kaka svalna
vi har provat nya Singoalla
toppen goda tyckte jag
Lennart ... ja då
1 kommentar:
Du är så himla duktig😍😍😍Din mat ser så god ut,tyvärr så äter jag inte kål i någon form men det ser otroligt gott ut👍Det blir spenatsoppa till lunch idag..mums
Skicka en kommentar