mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

tisdag 27 augusti 2019

I dag var en köksdag....

 kan med fördel sjungas på melodin Vem kan segla förutan vind....

 så var det dax för kökstjänst

 märklig kaka...


Smet: 
1 ägg, 
4 dl strösocker, 
100 gr brynt smör, 
3 dl mjölk, 
8 dl mjöl, 
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver. 
Klet: 
3 dl havregryn, 
2 dl socker, 
4 tsk kanel
200 gr smält smör.

Rör ihop ägg och socker. 
Smält smör och tillsätt det och mjölken till ägg/sockerblandningen. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt det till smeten.
Smöra en långpanna och bred ut smeten i den.
Blanda de torra varorna till kletet. 
Tillsätt det smälta smöret. 
Bred ut kletet över smeten och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca. 15 minuter. 
Skär i bitar och njut. Fungerar jättebra att ha i frysen och ta fram och tina i micron när det kommer besök. Blir som nybakta. 😊

 och så ta tag i kålhuvudet få se vad de räcker till

 rykande varmt...
men med "handtag" går det bra att pilla bort bladen

så var det de där med recept...
köttfärs stort paket 800 g eller nått
potatismos från i går (eller kokt mosad potatis)
en stor hackad fräst gul lök
2 ägg
mjölk 2 dl skulle jag tro
ströbröd skulle tro 2 dl där också
kikkomansoja ...3-4 msk
kalvfond ... en rejäl skvätt
ljus sirap...lika mycket 
salt o peppar 

blanda mjölk ägg potatis o den mjukfrästa löken ströbrödet
låt svälla i 10 min en kvart
ta lite kaffe under tiden
blanda sen allt till en härlig go smet
den ska smaka mycket


 lägg tätt på plåten ringla över lite sirap eller strö över farinsocker
och klicka på smör
in i ugnen 200­­° mitt i ugnen en halv timme
sänk sedan värmen till 150­°
och häll på buljong lagerblad kryddpepparkorn
låt puttra ytterligare en halvtimme eller så
(jag gör det sista momentet i kastrull på spisen i morgon)
det blev 19 kåldolmar i dag
provsmaka kakan
äppelkaka utan äpple blev det

så där nu får dom ligga i kastrullen 
så ska jag koka dom i sky här i stället för i ugnen
de går bra de oxå 
det blev en kålsoppa på resterna 
hackade upp det sista av kålhuvudet
fräste lite i stekpannan med lite mer sirap
hällde på buljong och la till kryddpeppar o lagerblad
så fick det koka en stund
och vips hade jag en kålsoppa

och lite av hacket kokade jag lite till
och gjorde en stuvning ...ja så fick jag stuvad vitkål oxå 
blev gott till en skiva kassler

har virkat klart sjalen


så blev det att steka fisken vi fick i går

och fixa lite spenat till
de är lyx
en fin kväll i våran vik

oj vilken himmel

Inga kommentarer: